Kirikuaasta: Mai – Neitsi Maarja kuu teisipäev, 12. mai 2009

LS Jumalaema

„Miks nimetatakse Maarjat Märtrite Kuningannaks, kuigi ta ei pidanud oma kehal kannatama ühtegi löömise haava või muud piina? 

Miks tõstetakse ta kõikide nende Kuningannaks, kes pidid armastusest Kristuse vastu kannatama kõige metsikumaid piinu ja kõige julmemat kohtlemist? 

Et ta on Kuninganna pühakute üle, kes valgesse riietatuna Tallele järgnevad, kuhu Ta ka ei läheks, selle üle ei imestata. Kuid miks on ta nende etteotsa tõstetud, kes pidid oma elu andma usu ja Kristuse tunnistamise eest?

Et seda õigesti hinnata, tuleb mõista, et hinge valud on sageli palju kannatusrikkamad kui keha piinad. Neetud põrgus ja õnnetud hinged puhastustules kannatavad ainult hingelisi valusid: sest nende keha on ju veel maa peal. Ja ometigi on nende piinad kõige hirmsamad, mis iial olemas. Kui paljud meist, kes oma pikale elule tagasi vaatavad ja kes ei ole kunagi füüsilisi piinu tunda saanud, võiksid siiski jutustada kohutavatest valudest, mis kui mõõk on nende hinge läbistanud. 

Kas saab mõtelda hirmsamate hingepiinade peale kui Maarja kaaskannatamine tema Poja ristilöömisel. Tema hirm ja õnnetus oli mõõk, mis läbistas tema hinge, nagu Simeon Jeesuse templis esitamisel ette kuulutas. Kui Issand ise ei saanud Ketsemani aias oma valude ettenägemist taluda ilma, et veretilgad oleks ilmunud Tema Ihule ja hing raputanud kogu pühimat Keha, siis siin on meil pilt sellest, kuidas Maarja hingevalud tema kehale mõjusid ning teda kannatama panid.

Maarja süda ja hing pidid sulama selles valus, kui ta seisis oma Poja risti all ja kui tema Poja hingetu Ihu pärast ristilt võtmist tema sülle asetati. Just seetõttu saamegi me Neitsi Maarjat täie õigusega tema enda keha- ja hingepiinade tõttu nimetada Märtrite Kuningannaks.”

Kardinal John Newman (1801-1890)