Argentina tunnustab P. Pius X Preestrite Vennaskonda ametlikult Katoliku Kiriku osana kolmapäev, 6. mai 2015

12. aprillil 2015 avaldas Argentina ajaleht Clarin usuasjade sekretäri Guillermo R. Oliveri otsuse, mis ilmus Argentina Vabariigi ametlikus teatajas 9. aprillil 2015. Otsuse kohaselt tunnustatakse P. Pius X Vennaskonda Argentinas juriidilise isikuna ning lisatakse Pühitsetud Elu Ühingute registrisse, kuhu kantakse Argentinas asuvad katoliiklikud ordud ja kongregatsioonid.

Muude formaalsuste hulgas tegi selle otsuse võimalikuks Buenos Airese peapiiskopi kardinal Mario Aurelio Poli saadetud kiri usuasjade sekretärile, mis oli osa Vennaskonna juhtide 2011. aastal algatatud toimingutest. See kiri, milles Buenos Airese peapiiskop „palus, et ’Jeesuse ja Maarja Apostlite Vennaskonda’ (P. Pius X Vennaskonda) käsitataks diötseesi õigustega ühendusena, kuni sellele antakse üleilmses Kirikus lõplik õiguslik raamistus“, on kõigile usulistele kogudustele seatud vajalik tingimus Argentinas.

Kardinal Poli dokumendil puudub kanooniline pädevus, sest tema ei saa seada end Rooma võimu asemele, mis ainsana võib lahendada Vennaskonna kanoonilise seisundi küsimuse. See on lihtsalt nõutav samm, mis võimaldab Argentina riigil langetada halduslik otsus, kuni „üleilmses Kirikus antakse (Vennaskonnale) lõplik õiguslik raamistus“.

Oluline on teada, et Argentinas tohivad katoliiklikud kongregatsioonid oma apostolaati teostada ainult halduslikus ja õiguslikus raamistikus, mille annab kandmine Pühitsetud Elu Ühingute registrisse kiriklike võimude soovitusel.

Asjaolu, et kardinal Poli on kardinal Bergoglio ametijärglane Buenos Airese peapiiskopitoolil, annab alust arvata, et otsust ei tehtud paavst Franciscuselt nõu küsimata. Sellegipoolest on siin tegemist kõigest haldusküsimusega Argentina Vabariigi kohalikus kontekstis.

(Allikad: FSSPX-MG/Clarin/BO Rep. Arg. DICI, 4-13-2015)

Vt ka Adelante la Fe: La FSSPX reconocida en Argentina como parte de la Iglesia Católica Romana