Categories
Uncategorized

Missa Amiens’i katedraali ees

Prantsusmaal Amiens’is on juba kahel nädalavahetusel toimunud Tridenti Missa väljas vaba õhu käes. Viimasel nädalavahetusel leidis Missa aset Amiens’i Notre Dame’i katedraali esisel väljakul kahekraadises miinustemperatuuris. Missast võttis osa mitusada inimest. Mis on selle põhjus, et traditsioonilist Missat pühitsetakse külma käes toomplatsil?

P. Pius X Preestrite Vennaskond pidi üürilepingu lõppemise tõttu 11. novembril 2007 senisest kirikust lahkuma. Juba aasta enne lepingu lõppemist kohtuti mitmel korral omanikega, pakuti erinevaid lahendusi, kuid üürilepingut sellegipoolest ei pikendatud.

Usklikud pöördusid piiskop Bouilleret’ poole, et paluda tal leida võimalus anda Tridenti Missa pidamiseks nende kasutusse üks Amiens’i 450-st kirikust, kusjuures enamus kirikuid seisavad tühjana. See pöördumine on täielikus kooskõlas ka paavsti motu proprioga. Esmalt saatis piiskop vastuse, et ta püüab leida probleemile lahenduse, kuid pärast seda saabus täielik vaikus. Piiskop ei vastanud kahjuks enam ühelegi palvele, järelepärimisele ega kirjale. Alles esimese vabaõhu Missa järel reageeris piiskop pressiteatega, süüdistades Vennaskonda muuhulgas usuvabaduse ja oikumeenia mitteaktsepteerimises.

Amiens’i usklike võitlus kiriku saamiseks, et oleks koht, kus preestrid saaksid pühitseda Tridenti Missat, on saanud Prantsuse meedias väga suure vastukaja osaliseks ning paljud seisukohavõtud on olnud nende usklike suhtes väga pooldavad ja positiivselt meelestatud.

Pildid Amiens’i toomplatsil aset leidnud pühapäevasest Missast leiate järgmistel aadressidel:
http://www.fsspx.info/special/?id=img1197019892

http://www.amiens-catholiques-sdf.com/content/view/24/8/